Javno podjetje
Komunala Hrastnik d.o.o.
Cesta 3. julija 7
1430 Hrastnik

KSP Hrastnik

Pitna voda

OSKRBA S PITNO VODO
Oskrba s pitno vodo v letu 2023 se bo izvajala skladno z določili Občinskega odloka o oskrbi s pitno vodo na območju občine Hrastnik (ur. Vestnik Zasavja, št. 29/2009 in 26/2010)  na osnovi naslednjih Programov:

KAJ PA ČE GRE VSEENO KAJ NAROBE?
V primeru motenj v vodo oskrbi uporabnike obvestimo o ukrepih omejitve ali prepovedi uporabe ter preklicih ukrepov na načine določene v Načrtu obveščanja uporabnikov pitne vode.

V primeru neskladnosti pitne vode oz. v primeru mikrobiološkega onesnaženja pitne vode se najpogosteje, kot prvi ukrep, priporoča prekuhavanje vode, ki je namenjena uporabi za pitje, kuhanje in pripravo hrane. Ukrep velja vse do ureditve ustreznih postopkov priprave vode oziroma odprave vzrokov neskladnosti.

Navodila o prekuhavanju vode:

Voda naj vre najmanj 3 minute. Zaradi možnosti naknadnega onesnaženja naj voda ostane v isti posodi, v kateri smo jo prekuhali. Hranimo jo v hladilniku, za pitje pa jo lahko uporabljamo 24 ur, izjemoma do 48 ur.
Če je voda motna, jo moramo pred prekuhavanjem precediti skozi več plasti čiste tkanine ali skozi čist papirnat filter (npr. pivnik, filter za kavo).
Ker je prekuhana voda lahko manj prijetnega okusa, za pitje priporočamo pripravo čaja oziroma drugih napitkov, lahko pa jo zaužijemo v obliki juhe ali kakšne druge jedi.
Informacije o prekuhavanju so dosegljive tudi na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje, na naslovu: http://www.nijz.si/sl/navodila-o-prekuhavanju-vode

prekuhano

Še več koristnih informacij o pitni vodi in njeni uporabi pa na povezavi:
http://www.nijz.si/sl/priporocila-navodila-mnenja-za-pitno-vodo